Hoe wordt een bedrijfsfilm gemaakt? Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden, omdat dit per bedrijfsfilm anders is.
Vaak zijn er wel dezelfde stappen te doorlopen.

filmproductie proces

1. BRIEFING

Een bedrijfsfilm maken begint met een goed gesprek en vooral vragen en goed luisteren naar wensen, doelstelling, doelgroep, budget. Wij vertellen over hoe wij daar het beste op kunnen inspelen. We denken ook graag mee. Als we het over alles eens zijn maken we een offerte. Als de offerte naar wens is dan dient deze ondertekend te worden en terug gestuurd. Dan begint ons echte werk.

2. CONCEPT

Het concept wordt uitgewerkt en gecommuniceerd met de klant. Afhankelijk van het budget schrijven een script of scenario. Als het concept naar wens of het scenario uitgewerkt dan gaan we de filmdagen in plannen en voorbereiden. Als het een omvangrijke productie is, dan maken we soms een draaiboek. Hierin staat in detail beschreven hoe de film er uit komt te zien en wat wanneer wordt opgenomen.

3. FILMEN

Op de afgesproken tijd en locatie zijn we aanwezig met de film apparatuur en film crew. We filmen alles zo goed mogelijk volgens het concept of scenario. Het maken van de juiste film shots , met de juiste ‘look en feel’ kost soms meer tijd dan u zou verwachten. Graag vragen wij hiervoor uw geduld. We doen het tenslotte allemaal voor het belang van uw filmproductie! De mooie shots waar aandacht aan is besteed, zullen het uiteindelijke resultaat van de film verbeteren.

4. MONTAGE

De montage -ook wel editing genoemd- is simpel gezegd het rangschikken en ordenen van de shots. De montage wordt vaak onderschat en gezien als “simpel plakken en knippen”. Er komt echter heel wat meer bij kijken. De montage is van heel groot voor het eindresultaat. Zonder montage is er geen film. De montage kan snel en afwisselend zijn of juist traag. Door de manier waar op de shots achter elkaar worden gezet kunnen ze ook een totaal andere betekenis krijgen. De film valt of staat bij de montage. Afhankelijk van het budget worden er motion graphics -bewegende teksten of grafische elementen- of animaties verwerkt in de montage.

5. AFWERKING

Voordat we intensief beginnen aan de afwerking, laten we vaak al een eerste versie van de film zien aan de klant ten behoeve van de goedkeuring. We passen de opmerkingen van de klant dan aan en beginnen daarna met de definitieve afwerking van de film. Tijdens de afwerking worden de laatste puntjes op de ‘i’ gezet. De beelden worden kleur gecorrigeerd. Ook beeld effecten (zoals een filmische look of filters) worden toegevoegd. De audio wordt nabewerkt en op niveau gebracht, zodat deze goed en helder is te verstaan. Ook de muziek en geluidseffecten worden toegevoegd.

5. VIEWING

Tijdens een viewing -op kantoor of middels een online verborgen link- bekijkt de klant de op te leveren film. Als er dan nog opmerkingen zijn of aanpassingen gedaan dienen te worden, dan stuurt de klant deze bij voorkeur in één keer compleet per e-mail. We bespreken deze laatste opmerkingen en gaan ze vervolgens aanpassen. Nadat we de aanpassingen hebben doorgevoerd leveren we een tweede versie op ter goedkeuring. Soms is het aanpassen van een film veel werk. Daarom staat er in de offerte vaak vermeld hoeveel viewings, revisies, of aanpassingsronden er inbegrepen zijn inbegrepen.