professionele autocue opnames met behulp van een teleprompter

Wilt u een professionele video presentatie laten maken die in één keer goed is? Heeft u geen zin of tijd om lange lappen tekst uit uw hoofd te leren? Wilt u uw boodschap ook zo overtuigend brengen als Matthijs van Nieuwkerk of Arjan Lubach? Maak dan gebruik van onze teleprompter opties. Een autocue of teleprompter is een scherm waarop de te presenteren tekst wordt weergegeven. Zo’n scherm wordt ook gebruikt door nieuwslezers en presentatoren. Ook de tv toespraak van Mark Rutte tijdens de corona crisis en vrijwel alle toespraken van Obama of Trump zijn allemaal gemaakt met behulp van de autocue of teleprompter. Wij beschikken over een professionele autocue en teleprompter, zodat u de tekst gewoon kunt voorlezen, terwijl u recht in de lens van camera kijkt. Dus waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Een autocue en teleprompter zijn ideaal te gebruiken voor uw video presentaties, bedrijfsfilm of promotiefilm. Maar vaak gebruiken we de autocue liever niet. Hoe dat zit, leest u hieronder.

Presentatie over de aanpak tijdens het Corona virus.

De meerwaarde van een autocue

Op de autocue worden teksten groot en goed leesbaar afgespeeld, zodat het u of de presentator geen moeite kost om voor te lezen. De tekst beweegt langzaam omhoog in de gewenste leessnelheid. Op de autocue kunnen we ook aanwijzingen zetten voor de presentator. Bij ons bevind het professionele autocue systeem zich voor de lens van de camera, zodat de spreker recht in de lens kan kijken. Dit maakt de opnames een stuk professioneler, dan wanneer de spreker continue naar links of rechts naar een omhoog gehouden papiertje moet kijken. Wij beschikken over een mobiele autocue dus we kunnen zelfs, al lopend door een gang, gebruik maken van de teleprompter. Wanneer er veel en moeilijke tekst letterlijk moet worden verteld in de camera, dan is de autocue of teleprompter een ‘must have’ voor uw video presentatie of bedrijfsfilm. Op deze pagina ziet u verschillende teleprompter voorbeelden van 1 bedrijf. In dit geval is er besloten geen andere beelden te laten zien, maar vanzelfsprekend behoort dat ook tot de opties.

Nadelen van een teleprompter of autocue

Het grootste nadeel van het gebruik van een autocue of teleprompter is dat het de authenticiteit en dus geloofwaardigheid van de film negatief kan beïnvloeden. Dit zijn nu net de twee belangrijkste elementen in een film. Hoe goed het beeld en geluid ook is en hoe mooi de presentator of presentatrice er ook op staat, als een film of boodschap niet geloofwaardig overkomt, dan heb je er helemaal niets aan. Het gebruik van een autocue maakt de presentatie soms ook minder levendig en natuurlijk. Vaak geeft het de kijker het gevoel minder contact te hebben met de presentator of presentatrice. Letterlijk teksten oplezen van een script kan heel gekunsteld worden. Het schrijven en presenteren van een autocue tekst is niet makkelijk. Wij hebben heel veel ervaring hiermee en willen daarom ook graag advies geven tijdens het schrijven van de tekst.

Matthijs van Nieuwkerk : “Ik kan niet zonder autocue”

Met een teleprompter uw videopresentaties in één keer goed!

Marketing professor Stefano Puntoni, Erasmus Universiteit, Rotterdam

Autocue tips en suggesties

De vraag is dus of je wel gebruikt wilt maken van de autocue en teleprompter. Juist wanneer er dus veel en moeilijke tekst letterlijk moet worden verteld is een teleprompter uitermate geschikt. Het is dan snel en handig en een goed alternatief voor een voice-over of interview. Als we besluiten de autocue te gebruiken hanteer dan de volgende richtlijnen, zodat de video zo authentiek mogelijk overkomt.
1. Schrijf de tekst in gesproken taal: Iedere video begint met een goede inhoud en in dit geval dus een goed geschreven tekst. Houdt de zinnen kort en schrijf actief in tegenwoordige tijd. Schrijf niets tussen haakjes.
2. Less is more. Veel klanten willen een filmpje van een minuut en komen vervolgens met een tekst van 300 woorden. Ga er van uit dat er maximaal 140 woorden passen in één minuut film (en dan is het al erg vol).
3. Oefen de tekst hardop. Als de tekst klaar is, oefenen deze hardop bij vrienden of onbekenden en vraag naar hun reactie.

4. Denk aan de boodschap die u wilt overbrengen en houd het simpel. Veel klanten zijn expert in hun vakgebied. Ze komen met zeer moeilijke en lange teksten. Ook bij het gebruik van een autocue -wanneer de tekst dus niet uit het hoofd geleerd hoeft te worden- raden we dit sterk af. Leg het uit, alsof u het een vriend of vriendin in de kroeg uitlegt. Vaak is die informatie, de essentiële informatie die ook uw geschreven autocue tekst nodig heeft.
5. Wees niet te streng voor uzelf. Wanneer we tekst uit ons hoofd zou doen, verspreken we ons ook. Soms nemen we een moment om weg te kijken of na te denken wat we willen zeggen. Juist dat gedrag, maakt het authentiek en wenselijk om toe te passen bij het lezen van een autocue.
6. Ga niet zelf provisorisch aan de slag met een autocue. De autocue is slechts één van de vele elementen die uw videopresentatie of film tot een succes maakt. Zo is ook goed beeld, goed licht, goed geluid en onze ervaring cruciaal voor het professionele eindresultaat.

En tot slot. Lach en ontspan. Gooi het verhaal er met volle energie uit.

2 Alternatieven, waarbij alle tekst uit het hoofd wordt gedaan en een video waarbij de teleprompter naast de camera staat.
Als de tekst korter is, is een teleprompter niet nodig. Het is dan vaak spontaner om het uit het hoofd te doen.

making of videoproductiebedrijf Tilburg

Een goede autocue opname met een teleprompter is dus meer dan even filmen en monteren. Bij iedere filmproductie werken we in de volgende fases:

1) Voorbereiding: doorspreken van de wensen, planning en eventueel uitwerken van een script.
2) Productie: de draaidag met cameracrew op locatie of in studio
3) Montage: het spotten van het materiaal en montage met voice over, titels, afbeeldingen e.d.
4) Post productie: Beeld- en geluidsafwerking. Grading en audiodesign
5) Revisie: Als de film klaar met de autocue opnames klaar is, dan sturen wij u deze toe , zodat u nog uw wensen kunt aangeven.
Oplevering: geschikt formaat voor online of televisie.
Neem contact op over het laten maken van uw film met teleprompter opnames.

20 jaar ervaring

We hebben meer dan 20 jaar ervaring in het produceren van professionele bioscoop films en onze portfolio is dan ook enorm uitgebreid. Van bedrijfsfilms tot instructie video’s. Van evenement reportages tot aan TV commercials: newton solutions biedt een van de meest complete en professionele video aanbod van Nederland. We hebben 100% Klanttevredenheid en alle deadlines gehaald tot op heden. Wacht niet langer. Neem direct contact op en vraag vrijblijvend een offerte aan!

  • professionele-bedrijfsfilms-met-teleprompter
  • iedereen-gebruikt-teleprompters

Iedereen maakt gebruikt van een autocue, dus waarom u niet?